İSTANBUL / FATİH - Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi

ULUSLARARASI İMAM-HATİP LİSESİNDE BİR İLK: DÜNYADA SÖMÜRGECİLİK VE HEGEMONYA MÜZESİ

Sömürgeciliğin daha iyi anlaşılması amacıyla 8 Nisan 2022'de okulumuzda "Dünyada Sömürgecilik ve Hegemonya" sergi müzesi açıldı. Açılış programına İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcıları Mustafa Akhan, Faik Kaptan ve Murat Altınöz, Fatih İlçe Millî Eğitim Müdürü Mucip Kına, Fatih İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Atakan Karabağ, İlim Yayma Cemiyeti Genel Müdürü Mesut Tan, Hassa Mimarlık Yetkilisi Raci Şenalp, Cumhuriyet Eğitim Tarihi Müze Müdürü Şehmus Turan, Recep Tayyip Erdoğan AİHL Okul Müdürü Bayram Kefeli ve Fatih İlçe Millî Eğitim özel bürodan yetkililer, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Program, Okul Müdürü Sayın Adem Yılmaztürk'ün açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaztürk, müzenin açılış amacını şu sözlerle dile getirdi: "Sömürgecilik; bir devletin kendi sınırları dışında kalan toprakları çeşitli yollarla ele geçirerek orada hâkimiyet kurması ve oranın tüm imkânlarını kendi menfaati için kullanmasıdır. Antik Çağ'dan itibaren kendi bölgelerinde güçlenen pek çok devlet, hâkimiyet alanları dışındaki yerlerde koloniler kurmuş ve o bölgelerin kaynaklarını kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmıştır. Günümüzde de devam eden sömürgeciliğin bütün yönleriyle sistemli bir şekilde uygulanması XVI. yüzyılın başlarına rastlamaktadır. Sömürgeciliği anlamak ve onunla mücadele edebilmek için öncelikle gençlerde farkındalık oluşturmak gerekmektedir. Gönül coğrafyamızdan gelerek okulumuzda eğitim gören öğrencilerimizin dünyada gerçekleşen sömürge faaliyetleri ve darbeler konusunda farkındalık kazanmaları amacıyla okulumuza bir sergi müze kazandırdık."

Okul Müdürü Sayın Yılmaztürk, müze ve sömürgecilikle ilgili güzel bir tanıtım broşürü hazırladıklarını söyledi. Ayrıca müzenin belli gün ve saatlerde ziyaretçilere açık olacağı müjdesini de verdi.

İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Levent Yazıcı da kısa konuşmasında şunları söyledi: "Sömürgecilik, Batı'nın karanlık yüzüdür. Bizim medeniyetimizde sömürgecilik, emperyalizm, barbarlık ve yağmacılık yoktur. Asırlardır adil ve insancıl yöntemlerle insanlığa hizmetler etmişiz. İnsana insan olduğu için değer vermiş, yaratılana Yaradan'dan ötürü sevgi beslemişiz. Bu nedenle Batı'nın ve modern insanın medeniyet değerlerimizden çok şey öğreneceğine inanıyorum. Buna da mecbur ve muhtaçlar. Medeniyetimiz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da onların yollarını aydınlatacaktır. Tıpkı güneş gibi. Tıpkı yıldızlar gibi. Gençlerimizin böylesine yüce değerlerle süslenmiş kendi medeniyetlerini ve değerlerini çok iyi bilmesi ve özümsemesi gerekmektedir. Bilgi, bilinç, ufuk, irade, eylem planında çok iyi donanmaları lazımdır. Müzenin açılışını bu yönüyle önemsiyorum. Müzenin gençlerimize yeni bir ruh vermesini ümit ediyorum."

Program, Hassa Mimarlık Yetkilisi Raci Şenalp ve Cumhuriyet Eğitim Tarihi Müze Müdürü Şehmus Turan'ın selamlama konuşmalarıyla devam etti. Ardından Mahmut Zeyn ve Recep Talha Sancak isimli öğrencilerin "Sömürgecilik Araç ve Stratejileri ile Mücadele Yolları" başlıklı skeç türünden diyaloglu kısa gösterileri büyük beğeni topladı.

Program, plaket takdiminin ardından kurdele kesimi ile son buldu.

Okulumuzun Sosyal Bilgiler zümresinin katkılarıyla oluşturulan Dünyada Sömürgecilik ve Hegemonya kitapçığımızı görmek için tıklayınız.

11-04-202211-04-202211-04-202211-04-202211-04-2022

Yayın: 11.04.2022 - Güncelleme: 12.04.2022 11:43 - Görüntülenme: 255